Начало > Бизнес Статии > През 2050 двама работещи българи ще издържат по един пенсионер

През 2050 двама работещи българи ще издържат по един пенсионер

Средната продължителността на живота в България за мъжете е 69.8 години, а за жените – 77 години

Към 2050 ще има по-малко от двама българи в трудоспособна възраст на всеки жител над 65 години, показват данните на Световната банка за страната ни. През 2025 пък повече от един на всеки пет българи ще е на възраст над 65 г. В момента съотношението между хората в трудоспособна възраст и тези над 65 години е 4:1.

Съотношението на зависимост от 55% ще постави на изпитание капацитета на съществуващата система за социално подпомагане, особено на социални и здравни услуги за възрастните граждани, се казва в доклада на Световната банка. През последните години делът на населението над 65 години у нас достига 17.3%. За сравнение средният процент в Европейския съюз е 17%.

Средно българите живеят 73.3 години, като продължителността на живот за мъжете е 69.8 години, а за жените – 77 години. Според доклад това означава, че ще има голям брой жени, които ще живеят сами и ще се нуждаят от допълнителна помощ. Световната банка смята, че жените стават по-уязвими от бедността и изолацията – вероятността те да живеят в бедност е три пъти по-голяма от тази за възрастните мъже.

Заетите лица в икономиката на България през третото тримесечие на 2010 намаляват с 5% на годишна база до 3.663 млн., сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Структурата на заетостта по икономически дейности през третото тримесечие на 2009 и 2010 показва увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор.

На едно лице се падат по 5 296.6 лв. от текущия обем на БВП. Всеки зает създава средно по 13.1 лв. БВП за един отработен час. БВП на един зает реално се увеличава с 6.4%, като за един отработен час се произвеждат с 6.4% повече реална стойност от БВП.
Публикувал: Яна Милчева
Източник: jobs.bg

Advertisements
Категории:Бизнес Статии
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: