Начало > Бизнес Статии > Доходът на българина намалява

Доходът на българина намалява

Общият доход на човек от домакинство е намалял през третото тримесечие на тази година с 2,2 на сто до 932 лв., сочат данните на националната статистика. Основната част от дохода се формира от заплати и пенсии.

Общият разход на човек от домакинство за периода юли-септември също сe е понижил – с 5,3 на сто, спрямо същото тримесечие на 2009 година до 845 лв.

Разходите за храна и комунални услуги са били с най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 51,7 на сто от всички разходи за тримесечието. Тези разходи са намалели в номинална стойност. Като относителен дял в общия разход, харчовете за храна са нараснали с 1,4 процентни пункта, а разходите за жилище са намалели с 0,9 процентни пункта.

Най-съществено перо в бюджета на българските домакинства са били разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те са били 317 лв. средно на човек. Разходите за вода, електроенергия и отопление на жилището за сравняваните тримесечия са намалели от 134 на 119 лв. средно на човек от домакинство.

Разходите за здравеопазване са нараснали през третото тримесечие на годишна база със 7,2 процента и са възлезли на 43 лв. средно на човек. Делът им в общия разход е 5,1 на сто и се е повишил с 0,6 процентни пункта спрямо същото тримесечие на 2009 година.

Разходите за транспорт и съобщения са намалели с 5,5 процента като абсолютни стойности. Те са 50 лв. средно на човек, а относителният им дял е 5,9 процента и се понижава с 0,4 процентни пункта.

Разходите за алкохолни напитки и цигари през третото тримесечие на 2010 г. са възлезли на 39 лв. средно на човек от домакинство. Техният относителен дял в общия разход е бил 4,7 на сто. Намалели са разходите за облекло и обувки с 10,7 процента и през третото тримесечие на 2010 г. те са били 23 лв. средно на човек. Делът им в общия разход е бил 2,7 процента.

Потреблението на повечето основни храни средно на човек от домакинство се е увеличило през третото тримесечие на 2010 спрямо същото тримесечие на 2009 година. По-забележимо се е увеличило потреблението на: картофи с 1 кг; хляб и тестени изделия с 0,8 килограма и кисело мляко с 0,6 килограма. В същото време забележимо е намаляло потреблението на плодове с 2,5 килограма и зеленчуци с 0,6 килограма.

Публикувал: Яна Милчева
Източник: lev.bg

Advertisements
Категории:Бизнес Статии
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: