Начало > Бизнес Статии > Как да стартирате собствен бизнес без начален капитал?

Как да стартирате собствен бизнес без начален капитал?


Създаването и поддържането на собствен бизнес все още е най-сигурния път към достигането на финансова независимост. Процесът е труден и сложен, но много са постигнали положителен резултат.Повечето предприемачи смятат, че най-важното условие за собствен бизнес са парите, но не е така. Целта на настоящата статия е да се опровергае това мислене. Да притежаваш нужните знания, както да бъдеш постоянен и всеотдаен в постигане на целите си е по-важното условие за успешна реализация. Провалите по пътя към целта също имат жизненоважно значение за крайния успех.

Бъдете решителни.
Определете ясно своите желания в каква област бихте искали да се реализирате. Обогатете и развивайте вашите умения чрез изследвания, обучения и практическо прилагане на знанията. Намерете начин да печелите пари от това, което ви се отдава най-много, а не да се насочвате към пазарна ниша, в която нямате достатъчно компетенции.

Винаги бъдете готови да преосмисляте.
Да бъдете ”гъвкави” е едно огромно предимство, тъй като може да „преоткриете“ себе си няколко пъти, за да намерите най-подходящия наклон за справяне с ниша, в която сте избрали да работите. Бъдете готови да се откажате от една ниша и да я заместите с друга в краткосрочен план, в зависимост от промените в икономическия климат и потребителското търсене.

Проучете пазара.
Проучването на пазара е важно изискване за осъществяването на вашите идеи и успешното им реализиране в бъдеще. Подготовката и планирането също са съществен фактор. Бизнес плановете трябва да бъдат документирани. Направете пробен проект и не се опитвайте да го реализирате в период от 1 година. Сравнете практическото пускане в действие на вашия бизнес венчър с оригиналния си бизнес план и след уточнете плана отново.

Започнете с реализацията.
Стартирайте реализацията на вашите бизнес идеи, докато все още сте трудово заети. 90% от предприемачите започват като служители в дадена компания преди да се осмелят да направят собствен бизнес. Първо, никога не подписвайте трудов договор съдържащ забрана, която в последствие може да ви наложи някакви ограничения. Едва след като имате необходимите знания и опит, можете да направите преход от служител към консултант, все още в същия сектор или дори по-добре, в рамките на една и съща фирма. Това ви позволява едно ”меко кацане”, което е добро за вашия ум и емоции, а също така ви предоставя шанс да разширите бизнес възможностите си и да тествате идеите си без това да повлиява на вашето финасово състояние и да се окаже твърде неблагоприятно за вас в рамките на първата година.

Търсете възможности.
Търсете възможности, които да ви помогнат да изградите умения с минимално вложени средства. Намерете начин да направите няколко доходоносни сделки с фирми, които да ви заплатят за предоставените услуги.

Не забравяйте, че клиентът е най-важен.
Винаги се стремете да осъществите желанията на клиента. Основният акцент на всеки бизнес е удовлетвореността на клиентите. (Вторичен акцент трябва да бъде качеството, разходите и печалбата, външен вид, функция на продукта или услугата и т.н. др ..)7

Нека вашата креативност замени финасовата страна на нещата.
Върнете се назад към основното. Сведете до минимум нуждата от пари в брой и се концентрирайте върху разработване и прилагане на творчески идеи и концепции. Винаги мислете мащабно. Предприемайте масивни действия за целите си и продължавайте, докато достигнете успех.

Запомнете, че вие сте най-добрия си служител.
Опитайте се да оптимизирате в началото разходите си до минимум. Не наемайте хора, освен ако нямате сигурна гаранция на възвръщаемостта на инвестициите. Заплатите са обикновено са най-съществения разход за управлението на всеки бизнес. Вие трябва да спестите тези разходите в началото, както и по време на целия бизнес процес.

Включете семейството си в бизнеса.
Много от големите корпорации са стартирали своя бизнес като семеен. Уверете се, че имате съгласието от тяхна страна за това, което планирате да направите. Това е необходимо условие, защото вие ще използвате ресурси, време, пари, здраве, нерви

Опитайте се да избегнете партньорствата.
Бъдете внимателни, когато използвате терминът „партньор“ с бизнес партньори, тъй като вие имате сигурност само тогава, когато има изградена правна концепция, която е документирана с договор.
В началото използвайте вашия дом като офис. Не влагайте пари за офис под наем преди да сте сигурни, че можете да си позволите един месечен неснижаем разход.

Когато всичко друго се провали – договоряйте.
Това е нещото, което разграничава един служител в компания от един истински предприемач. Придобийте практически умения като посетите чужда страна. Бъдете смели и поемайте рискове и може да останете приятно изненадан от резултата.

Предлагайте възможно най-конкурентните цени на вашите стоки или услуги.
Водете преговори. Потребителите често са предубедени и имат опасения, че могат да бъдат излъгани. Спазвайте обещанията си и никога не се изкушавайте да се ангажирате с фалшива реклама, която може да съсипе репутацията и бизнеса ви за кратко време.

Заменете липсата на пари с упорита работа.
Ако ви харесва това, което правите, инвестирайки дълги часове в бизнеса често нещата се случват просто така. Ако сте принудени да направите нещо, което ще окаже влияние на вашата продуктивност, опитайте се да управлявате нивата на стрес. За да имате успех и развитие на собствения ви бизнес, трябва най-вече да се чуствате работоспособни. В противен случай ще се наложи отново да започнете работа като служител с работно време.

Защитавайте правата си.
За целта трябва да имате добри познания за търговското право, особено договорното право и законодателството на вашата страна. Намерете юридически съветник.

Погрижете се за Вашето физическо, духовно и емоционално състояние.
Ако загубите вашето здраве, вие губите всичко.

Балансирайте нещата.
Автор: Яна Милчева
Сътрудник HR Agency Elite

Advertisements
Категории:Бизнес Статии
  1. Все още няма коментари.
  1. 11.01.2011 в 15:44

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: