Начало > Бизнес Статии > 10-те Златни правила за работа в екип

10-те Златни правила за работа в екип

Златно правило 1 „Решете нужна ли ви е работа в екип“ посочва кои са подходящите поводи за работа в екип и как бихме могли да различим специфичните проблеми и задачи, които най-добре ще се разрешат чрез работа в екип.

Златно правило 2 „Изберете подходящия екип“ посочва спецификата на екипа за разлика от групата (отдела) от служители, неговите преимущества пред груповата работа и различните форми на екипна работа във всяка съвременна организация.

Златно правило 3 „Определете цел на екипа“ посочва колко важно е екипът да разполага с предварително определената цел и същевременно запознава с няколко практически подходи и техники за определяне на екипна цел.

Златно правило 4 „Определете хората, които ще участват в екипа“ определя кои са подходящите сценарии и научните подходи за събиране на хора в екипа и какви са предимствата на модела, с чиято помощ бързо и ефективно може да се сформира екип от три типа хора.

Златно правило 5 „Създайте вътрешната среда на вашия екип“ посочва кои са първите важни условия, които следва да се изградят, за да бъде екипът достатъчно ефективен, както и управленските механизми за създаването им.

Златно правило 6 „Осигурете подходяща външна среда на вашия екип“ определя кои са организационните условия, които осигуряват благоприятна среда за ефективна работа на екипа, както и управленските механизми, с чиято помощ е възможно да се създаде тази външна среда.

Златно правило 7 „Овладейте екипната ефективност“ насочва към концепцията за ефективност и най-важните фактори, които осигуряват ефективност на екипа.

Златно правило 8 „Не разчитайте на „тиймбилдинг“ да направи чудеса, освен ако не е част от общия дизайн“ посочва какви са възможностите и ограниченията на популярната вече и у нас техника „тиймбилдинг“ и акцентира на това, че тя следва да се възприема само част от една обща схема за цялостен дизайн на екипа.

Златно правило 9 „Развивайте ролята на Председател“ посочва ключовата роля на „Председателя“ – това е специална роля в екипа, която има елементи на управленско лидерство и като цяло е с много важен принос за постигането на екипната цел.

Златно правило 10 „Имайте готовност да коригирате навреме поведението на вашия екип“ е ориентирано към работодатели, мениджъри и „Председатели“ на екипи. То посочва нуждата от възпитание на поведение на проактивност на мениджърите, благодарение на което те могат своевременно да коригират екипното поведение. Тук още са и коментарите на резултатите от Националното изследване на екипната ефективност у нас.
Източник: 10 – те златни правила за работа в екип
Автори: Татяна Христова, Тодор Христов, Симеон Христов
Издател: Сиела

Advertisements
Категории:Бизнес Статии
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: