Начало > Публикации за работодатели > Половината работодатели обещават да наемат хора догодина

Половината работодатели обещават да наемат хора догодина

Близо 55% от работодателите са обявили, че догодина ще наемат до 6 служители, обяви днес министърът на труда Тотю Младенов. Той откри днес конференция за оценка на мерките по заетостта и трудовото посредничество.

Агенцията по заетостта е направила собствено проучване за тенденциите на пазара на труда. Проучването е обхванало 2400 работодатели от големи, средни, малки и микропредприятия, уточни Младенов.

При проучването агенцията е установила, че въпреки високото ниво на безработица през последната година работодателите са имали недостиг на висококвалифицирана работна ръка. Над 15% от компаниите са се оплакали от липса на квалифицирани хора.

Около 60 на сто от работодателите са декларирали, че ще инвестират допълнително в обучение и квалификация на своите работници и служители. Близо 40% от работодателите посочват, че през следващата година няма да съкращават работна ръка, сочат още данните от проучването.

Отделно от Агенцията по заетостта проучване сред безработните е направил през май месец и Националният статистически институт (НСИ). Те са потърсили 1600 души, които са се регистрирали в Бюрата по труда преди две години и половина (края на 2007 г.). Над 40% от тези хора не са успели да си намерят работа и са се „присъединили трайно към групата на продължително безработните“. От тези, които са намерили работа, близо 90% са я открили на първичния пазар на труда, а не по програмите за заетост.

Социалният министър напомни днес, че вече четвърти месец нивото на безработицата спада. Тенденцията ще продължи до септември, смята министърът.

В края на миналата седмица шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелянова също прогнозира, че броят на хората без работа ще продължи да намалява до есента, но нивото едва ли ще падне под 9%. (за май месец нивото е 9,53%). Към края на годината се очаква отново покачване на безработицата, допълни тя. Тогава Агенцията по заетостта ще използва гласуваните наскоро от правителството 10 млн. лв., с които ще насърчава пазара на труда. Тези пари ще бъдат използвани за субсидирана заетост, уточни Стелянова.

Нови две схеми за поощряване на заетостта ще заработят от септември, каза още Стелянова. Едната е за осигуряване на стаж за младежи до 29 г., а другата ше е за стимулиране заетостта на ромите. С първата мярка се очаква да бъде осигурен 6-месечен стаж на около 15 хил. младежи. С програмата за заетост на ромите пък се очаква да бъдат обучени около 5 хил. роми. Те ще бъдат компютърно ограмотени или ще бъдат обучени за някаква професия.

С промени в Наредбата за посредническата дейност Агенцията по заетостта ще задължи фирмите за набиране на персонал и работа в чужбина да качват информацията за свободните места и на сайта на агенцията. На сайта ще бъдат публикувани координатите на фирмата последник, а не на работодателя, уточни Стелянова. Посредниците, които са само в интернет, ще трябва да изпращат линк към страниците си.
Източник: http://www.dnevnik.bg

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар