Начало > Бизнес Статии > Как да печелим пари като freelancer

Как да печелим пари като freelancer

Освен affiliate програмите, работата в интернет като freelancer е основен източник на приходи на десетки хиляди интернет предприемачи. Преведено от английски, freelancer означава независим работник. В повечето случаи компаниите наемат този независим работник да свърши дадена задача срещу точно заплащане. Дори не се запознават лично, а всичко се води по интернет.

За разлика от affiliate бизнеса, като freelancer вие предлагате и изпълнявате услуги. Дали ще са уеб дизайн, лого дизайн, оптимизация за търсачки, или писане на съдържание – зависи напълно от вас и уменията ви. И заплащането зависи от изпълнението на задачата.

Препоръчително е всеки freelancer да притежава портфолио, тоест да е изпълнил предишни проекти. Кристен Кинг – независима писателка и авторка на съдържание – използва нейния блог като портфолио. И тъй като Inkthinker е достатъчно популярен и вдъхновителен блог, тя с лекота намира работодатели.

Предимството на freelance работникът е, че той работи от вкъщи (или от нает офис, когато има достатъчно солидни приходи), има абсолютен избор над това какви задачи да изпълнява и с кого да работи и е собственият си шеф.

Къде да търсим работодатели?

Когато имам достатъчно свободно време, аз работя в GetAFreelancer.com. Обикновено като писател и преводач – пиша определено количество статии срещу някаква сума, или превеждам Английски Български, Английски Френски, или Френски Български.

Категориите са много – от уеб, лого, банер и принт дизайн до PHP програмиране и писане (Copywriting). Кандидатствайте само за такива проекти, каквито можете да изпълните докрай. Работата като freelancer е една от малкото, в която можеш с лекота да кажеш “не”. Възползвайте се от този факт.

Когато изберете проект, кликнете на заглавието му и вижте каква е сумата в “Average Bid” най-долу в информационното поле. Ако харесате средното заплащане, натиснете “Bid on this project.” Там обяснете защо работодателят да избере вас и колко долара желаете за завършване на задачата.

Наемат ли ви работодателите – приятна работа и успехи! Това е цялата “философия” за freelancer-ството. Поне на теория. Но винаги мога да помагам още. Затова нека споделя:

Няколко съвета за freelancer-ите

Имайте портфолио. Работодателите избират своите работници според техните предишни творби и тяхното качество. Създайте сайт, или блог, където ще поставяте най-добрите ви творби. И всеки път, когато кандидатствате за задача, поставяйте линк към това портфолио. Ще бъдете очуден колко по-често ще ви наемат.
Бъдете кратък и ясен. Веднъж кандидатствах за проект за писане със следните думи: “Професионален писател с опит – ще напише статиите за кратко време и добра цена. / Professional and experienced copywriter – will write the articles quick for a good price.” И познайте – избраха ме.
Бъдете настоятелен. Никога не се предавайте. Първите няколко пъти, когато кандидатствах, бях отхвърлен. С времето натрупах опит, добро портфолио и знания, особено в областта на писането. Сега когато кандидатствам, най-често бивам избран. Освен това – веднъж разбрах, че друг българин е избран да преведе от английски на български пет рецепти. Въпреки това, писах дали работодателите желаят да проверя за грешки и недосмислици преведеното. Приеха. Работих един час и изкарах $30 от една проверка на пет рецепти.
Изпълнявайте обещанията си. Когато се наричате професионалист – бъдете такъв. Отделяйте максимално възможно време на задачите, които изпълнявате. И го правете възможно най-качествено. “В една прочута кухня трябва да имаш честта да поддържаш това, което препоръчваш в менюто.” Същото се отнася за един прочут независим работник.
Автор – Димитър Николов

Advertisements
Категории:Бизнес Статии
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: